tisdag 22 juni 2021

Sommaren kommerEfter en svinkall maj och snart midsommar börjar det bli riktig sommarvärme. Hojbyggandet går ju sådär, men sysselsatt med diverse projekt är man ju alltid.

Test körning av smältugnen blev lite väl dramatisk, jag skulle smälta aluminium i en järndegel mengasade på för mycket så det blev en "härdsmälta" och stålet brann upp och aluminium rann ut i stenkrosset på marken.

Och det blev ett " konstverk" i stället. Nu får nog gjuteriet vila ett tag, ugnen måste repareras.

Isgaragets moppeutflykter tenderar att bli mc utflykter i stället med gamla småhojar, och jag hakar på och har sålt min Peugeot moppe och köpt en 1950 års NV 11 med 128cc JB motor gjord i Eskilstuna.
NV hojen hade stått avställd sedan 1961 men var i skapligt skick och ganska komplett men utsatt för lite amatörmässig mekning. Nu blir det ursprungskontroll och besiktningar. 
Sadelgummit var bortom all räddning men jag hittade ett hos Spinnin Wheel i Kolsva.

Det blev årets brottningsmatch att få dit det, med diverse hemgjorda verktyg och värme och smörja lyckades det till sist, önskade att jag haft Nyman Verkstäders originalverktyg!
 

Alla vajrar  bytta och bromsbackar och kedja, väntar på bränslekran och ny eldragning ska göras, sedan är den klar inspektören.


Äldsta och nyaste hojen i familjen, 62 år mellan tillverkningsåren!
 

4 kommentarer:

 1. Det går hett till ser jag. Kanske dags att bygga hoj en stund ;)

  https://svartsmide.se/butik/gjutning/degel-av-grafit-for-gjutning/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väntade en månad minst på den keramiska degeln, inte testad än.

   Radera
 2. Ser ut att du böt opp dig rejält där :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite olika fartresurser på hojarna.

   Radera